Sundepølsa – «Årets produkt»

I flere år var folk i Kvinnherad engstelige. Mange hadde hørt rykter om at skaperen av den vidunderlige Sundepølsa ville ta med seg oppskrifta i grava. Sånn ble det heldigvis ikke.

Rosendal Gardsmat har ført tradisjonen videre og nylig stakk de av med seieren for årets produkt i kåringa av «Jakten på Smaken av Norge» og «Det Norske Måltid» i Hordaland.

– Jeg tok tidlig kontakt med familien, som gjennom alle år hadde holdt oppskriften på Sundepølsa tett til brystet. Det var en lang prosess, men da de bestemte seg for å avertere oppskriften til salgs i lokalavisa, ble det jeg som gikk av med seieren, forteller Åshild Mehl, daglig leder ved Rosendal Gardsmat til matinorden.no.

Hun driver sitt virke på et av landets vakreste steder, ved innløpet til Hardangerfjorden, der vann møter fjell, i en naturprakt som kan ta pusten fra deg. Hardangerfjorden blir ofte kalt «Dronninga blant de norske fjordene». Rosendal er den største turistbygda i området. Her ligger og den største turistattraksjonen i kommunen, Baroniet, det eneste i Norge.

Tradisjonsrik

Den edle Sundepølsa har gledet store og små gjennom mange år. Pølsa har vært en yndlingsrett for folk i Kvinnherad – og i Bergen. Denne særegne delikatessen var ikke hverdagskost. Den ble regnet som helgemat og selskapsmat, både alene, og i kombinasjon med eksempelvis komle eller pinnekjøtt.

Allerede i 1936 startet produksjonen av Sundepølse, i en liten familiebedrift, med Lars Olsen som drivkraft. I tidlige tider gikk de rundt og solgte på dørene før helga. Senere ble det postforsendelse og levering til butikker. De voktet hele tiden oppskriften som en dyrebar skatt, noe den jo også er.

Nye tider

Åshild Mehl forteller at hun hadde fast jobb på Rosendal Fjordhotell da hun i 2001 innså at tida var moden for å skifte beite. Hun fikk kjøpt sundepølseoppskriften, og sammen med snekkermannen sin bygde hun nytt produksjonslokale på hjemgården i Rosendal. Det sto ferdig i november.

– Jeg deltok fire ganger i produksjonen av pølsa sammen med pionerene på Sunde, før jeg overtok. Vi samarbeidet godt. Da jeg startet produksjonen i egne lokaler ble det mye prøving og feiling. Og alle folk mente noe om smaken, så det gikk et halvt år før jeg var trygg på at Sundepølsa fremdeles hadde sin særegne himmelske smak, sier Mehl.

Produktet preges selvsagt av miljøet det blir framstilt i, og mye er bedre enn før. Mehl har regelmessig kontakt med Mattilsynet, og bakterieprøver blir tatt jevnlig. Sundepølsa er også melkefri og glutenfri, til stor fordel for allergikere.

Suksess

– Det var utrolig å bli kåret til årets produkt. Jeg ble svært overrasket. Det var bare en tilfeldighet at vi valgte å delta, sier Mehl, som ikke har planer om utvidelse av produksjonen. Hun gjør jobben alene. Trives alene. Vil ikke vokse og bli stor, selv om markedsgrunnlaget er der.

– Sundepølsa er et fantastisk produkt, men jeg ønsker ikke å stå på hele tida. Jeg verner om fritida mi. Men akkurat nå må jeg fortsette å røyke pølser, ler Åshild Mehl.

Av Klara Torkelsen
www.matinorden.no