Med sykkel og ski over Folgefonna

Nils Magne Hagen på veg opp mot Folgefonna i 1995. (Foto: Jan Gravdal).

Nils Magne Hagen ble kalt for Jasen, han var 24 år i 1995. Det var knapt et vetig menneske som tok sjansen på å holde følge med ham i fjellet. Han var råsterk og er det sikkert fremdeles. For sikkerhets skyld; «jase» er det røldalske navnet på hare. Aller helst «skråfjellshare».

I juni 1995 tok Nils Magne i ferd opp Tokheimslia, videre opp Støladalen og opp i isen til Holmaskjærhytta. Han kom opp etter timer med heile børa på ryggen. Kvilte et par timer og stakk avgårde.

– Det dreide seg om et veddemål. At eg skulle klare det under 24 timar. Og då var det jo ingen Folgefonntunnel, den låg fem år framme i tid.

Som Tjerand Aske

Nils Magne fikk ikke til å sykle på breen. Hjulene sklei unna. Han hadde ikke striesekk rundt dekkene, slik Tjerand Aske hadde hatt. Og Nils Magne hadde ikke en gang hørt om fiskeren fra Borgundøy, som 31 år tidligere hadde syklet over fonna fra Rosendal til Buer.

Nils Magne hadde sykkelen på ryggen og staket avgårde det beste han kunne. Dro ned fonna ved Austrepollen i et fryktelig bratt terreng, møtte en eldre bonde, som knapt trodde det han så. De vekslet noen ord.

Nils Magne skiftet fra ski til sykkel og trampa i veg til Utåker. Tok ferja over til Skånevik og syklet videre langs Åkrafjorden til Fjæra og videre ned Oddadalen og til Egne Hjem.

Han dro pinseaften halv ni om kvelden og var hjemme klokka halv åtte neste dag.
Morgenen etter dro han til Jondal, deltok i et sykkelløp, ble nummer to. Og reiste hjem.

Nils Magne er dyktig snekker og er i full gang med yrket. Jobber hos Bubygg i Odda. Og han er like vanvittig sprek som før. Han er fortsatt «Jasen». Bare spør de som vil holde følge.

Jan Gravdal

Jangen’s blogg

Forrige
Forrige

Spretten utrykking på Karlsøy

Neste
Neste

Ei nifs oppleving i Stalheimskleiva